Exclusive Content:

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in...

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards,...

As the music industry continues to evolve and grow,...

A minisztériumi terv szerint mikor legyenek tanítási szünetek és mikor kezdődjön a tanév?

Az idei tanévben ismét fontos változásokra kell számítani a szakképzés területén, hiszen már a második éve, hogy önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét ezen a területen. A KIM közleménye szerint ennek az az oka, hogy a szakképzésben tanulók duális képzése és nyári szakmai gyakorlatuk miatt szükséges az eltérő szakképzési naptár kialakítása.

Az új szakképzési rendszerben a tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2., míg az utolsó nap 2025. június 13. lesz. Az évközi szünetek és az érettségi vizsgák időpontjai azonosak lesznek a köznevelési tanév rendjével. Az őszi szünet 2024. október 28-tól október 31-ig tart, a téli szünet 2024. december 23-tól 2025. január 3-ig, míg a tavaszi szünet 2025. április 17-től 2024. április 25-ig terjed.

A tanítási év összesen 176 tanítási napot fog tartalmazni, az oktatói testület pedig 4 munkanapot használhat fel tanítás nélküli munkanapként. Ebből egy napot a diákönkormányzat dönthet el programjáról, míg egy napot kizárólag pályaorientációs célokra lehet felhasználni.

Az előrehozott érettségi vizsgát tevő 12. évfolyamos technikumi szakmai oktatásban részt vevő tanulók közismereti oktatása május 2-án zárul.

Az új szakképzési rendszer célja, hogy korszerű, keresletorientált oktatást biztosítson a tanulóknak, emelje az oktatók béreit és növelje a szakképzésbe jelentkezők számát. A technikumok továbbra is népszerűek maradnak, hiszen a legtöbben ezt választják az általános iskola nyolcadik osztálya után.

A szakképzési tanév rendje a gyakorlatorientált oktatási igényekhez is igazodik, és támogatja a fiatalokat ösztöndíjakkal. Ennek köszönhetően egyre több fiatal választja a szakképzést, hiszen a megújult rendszer jobban felkészíti őket a munkaerőpiaci kihívásokra.

Összességében elmondható, hogy a szakképzés területén folyamatos fejlődés tapasztalható, és a tanév rendjének új szabályozása is ezt a fejlődést szolgálja. A gyakorlatorientált oktatás és a korszerű tananyagok segítik a diákokat abban, hogy sikeresen beilleszkedjenek a munkaerőpiacra, és hozzájáruljanak a gazdaság fejlődéséhez.

Latest

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow,...

Newsletter

Don't miss

The Royal Society wins the Prince of Asturias Award for Communication and Humanities

The Royal Society, one of the oldest scientific societies...

Condo Owners Face Strain from New Regulations and Rising Insurance Costs Post-Surfside

Florida is facing a significant challenge in the aftermath...

Farewell Connexion Live, hello Java Society

Après avoir fermé ses portes en avril dernier, le...

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone, with its fantastic combat system being a standout feature. The seamless blend of elements from...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your most valuable asset — your home. However, the cost of insuring your home has been...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow, staying informed about industry events is crucial for professionals looking to network, learn, and stay...