Exclusive Content:

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in...

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards,...

As the music industry continues to evolve and grow,...

Česko vedou v Evropě v implementaci umělé inteligence, ale klesá v digitální ekonomice o jedno místo | iROZHLAS

Česká republika dominuje v Evropě v zavádění umělé inteligence (AI), což potvrzuje žebříček Digital Economy and Society Index. Za letošní rok se Česko umístilo na prvním místě v této kategorii mezi 27 členskými zeměmi Evropské unie. Tato pozice ukazuje, že Česko je na správné cestě k digitální transformaci a využívání moderních technologií.

Podle aktuálních informací na webu Evropské komise se v Česku již 40 procent firem rozhodlo přijmout dvě nebo více technologií umělé inteligence. Tato čísla jsou výrazně vyšší než v jiných zemích, jako je Rakousko, Řecko nebo Litva. Naopak, země jako Irsko, Slovensko a Estonsko zaostávají v tomto ohledu. Evropská komise si klade za cíl, aby více než 75 procent společností v EU využívalo technologii umělé inteligence do roku 2030.

I přesto, že Česko zaujímá vedoucí postavení v elektronickém obchodování, stále se potýká s některými nedostatky. Jedním z nich je nedostatek využívání analytických nástrojů v komerční sféře, což může zvýšit efektivitu firem a zkvalitnit vztahy s klienty. Analýza velkých dat je stále v Česku využívána pouze desetinou firem, zatímco v jiných zemích je to téměř třetina.

Dalším problémem je nedostatek digitálně kvalifikovaných pracovníků. I když se podíl digitálních odborníků mezi absolventy zvyšuje, stále není dostatečný a mnoho podniků nemá dostatečné know-how pro odbornou přípravu svých zaměstnanců. Navíc, i když Češi mají nadprůměrné digitální dovednosti v rámci EU, mnoho podniků se stále potýká s problémy při hledání kvalifikovaných pracovníků.

Evropská komise pravidelně sleduje pokrok členských států v oblasti digitální ekonomiky a společnosti a poskytuje zprávy o indexu digitální ekonomiky a společnosti (DESI) od roku 2014. Tyto zprávy pomáhají jednotlivým zemím identifikovat oblasti, ve kterých je třeba přijmout opatření a zlepšit své digitální schopnosti.

Celkově lze říci, že Česká republika je na správné cestě k digitální transformaci a využívání moderních technologií, zejména umělé inteligence. Je důležité, aby se země nadále zaměřovala na rozvoj digitálních dovedností, podporu inovací a zlepšení digitální infrastruktury, aby udržela své vedoucí postavení v Evropě.

Latest

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow,...

Newsletter

Don't miss

Consumer boycotts causing brand ad spend cuts affecting media companies

Consumer boycotts have become a powerful tool in today's...

End of Day Four of Competition at World Junior Summer Showcase

Team USA faced off against Sweden in a highly...

Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust: Providing Quality Healthcare Services

In today's fast-paced world, effective communication and engagement are...

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone, with its fantastic combat system being a standout feature. The seamless blend of elements from...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your most valuable asset — your home. However, the cost of insuring your home has been...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow, staying informed about industry events is crucial for professionals looking to network, learn, and stay...