Exclusive Content:

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in...

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards,...

As the music industry continues to evolve and grow,...

God’s Investments: Church Buys Apartments, Owns Brewery, and Plans Solar Panels

Římskokatolický farář Tomáš Holcner z Myslibořic na Třebíčsku není obyčejný kněz. Ve svém volném čase se totiž věnuje motorkářství a pracuje jako strojník u dobrovolných hasičů. Nedávno však udělal krok, kterým překvapil nejen své farníky, ale i veřejnost – získal technický průkaz na bagr. Proč? Aby mohl zbourat místní faru.

„Demolovat faru je zvláštní pocit,“ přiznává kněz. „Ale zase je to s tou vizí, že něco starého škaredého musí ustoupit něčemu novému a pěknému. To tak v životě chodí,“ zamýšlí se. Po zchátralé faře totiž plánuje církev postavit nový dům se šesti sociálními byty. Projekt, který vyjde na 24 milionů korun, bude financován z větší části z dotací.

„Někdo v tom vidí jen dům a byty, ale já vidím šest lidských příběhů,“ pokračuje Holcner. „Šest lidí, kteří jsou v nouzi a hledají, kde by mohli bydlet. To je to, co lidé od církve očekávají – pomoc a podpora v těžkých situacích.“

Tento malý bytový projekt v Myslibořicích je pouze jedním z mnoha záměrů, kterými se kněží snaží připravit na dobu, kdy stát přestane církvím vyplácet náhrady za nevydaný majetek. Restituce majetku zabaveného komunisty po roce 1948 byly dlouho diskutovaným tématem a nyní se blíží jejich konec v roce 2042.

Pražské arcibiskupství je jedním z největších hráčů na trhu s nájemním bydlením. Skrze svou platformu XPlace provozuje nájemní bytový fond a má v nabídce stovky bytů po celé republice. Další diecéze, jako například olomoucká, brněnská nebo plzeňská, investují do výstavby bytů pro rodiny i do dalších oblastí, jako jsou lesy, zemědělské pozemky nebo dokonce pivovary.

Církev se snaží diverzifikovat své investice a hledá nové způsoby, jak využít svůj majetek k prospěchu potřebným. Bydlení, obnovitelné zdroje energie, komerční prostory – to všechno je součástí strategie církve, jak efektivně spravovat své prostředky a pomáhat lidem v nouzi.

Tomáš Holcner a další kněží ukazují, že církev není jen o modlitbách a bohoslužbách. Je také o praktické pomoci a podpoře komunity. Jejich snaha o vytváření sociálního bydlení a investice do různých oblastí ukazují, že církev se snaží být aktivním hráčem ve prospěch společnosti a lidí, kteří potřebují pomoc.

Latest

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow,...

Newsletter

Don't miss

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone, with its fantastic combat system being a standout feature. The seamless blend of elements from...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your most valuable asset — your home. However, the cost of insuring your home has been...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow, staying informed about industry events is crucial for professionals looking to network, learn, and stay...