Op 2 oktober 2024 zal de commissie voor Klimaat en Groene Groei een debat voeren over mijnbouw, waarbij minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei aanwezig zal zijn in de Tweede Kamer. Het debat zal plaatsvinden van 10.00 tot 14.00 uur in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, is er de mogelijkheid om live mee te kijken of te luisteren via de website of app van Debat Direct.
Een van de belangrijkste onderwerpen die tijdens dit commissiedebat aan bod zullen komen, zijn de kwesties rondom gaswinning en zoutwinning onder de Waddenzee en in Groningen, oliewinning en afvalwaterinjectie door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij Schoonebeek, en de bijdrage van Shell en ExxonMobil aan de schadeafhandeling in Groningen. De commissie zal ook de voortgang van de hersteloperatie in Groningen bespreken, waarbij de staatssecretaris Herstel Groningen, Eddy van Marum, betrokken zal zijn.
Een specifiek punt van discussie zal de gaswinning en zoutwinning onder de Waddenzee zijn. De NAM heeft plannen om bij Ternaard gas te gaan boren onder de Waddenzee, maar deze vergunning is voorlopig geweigerd vanwege het risico op bodemdaling. De winning van gas en zout onder de Waddenzee zal na 2035 niet meer toegestaan zijn volgens de Mijnbouwwet. De minister voor Klimaat en Groene Groei zal nu een definitief besluit moeten nemen over de aanvraag van de NAM. Daarnaast zal ook de zoutwinning in Groningen en Overijssel ter discussie staan, aangezien omwonenden zich zorgen maken over mogelijke bodemdaling.
Een ander belangrijk onderwerp dat aan bod zal komen, is de afvalwaterinjectie in Schoonebeek. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft een ontwerpvergunning gepubliceerd waarmee de NAM twee nieuwe putten kan boren voor de injectie van afvalwater dat vrijkomt bij oliewinning in hetzelfde gebied. Deze injectie van afvalwater in de Drentse ondergrond wordt als veilig beschouwd en vormt geen bedreiging voor het grondwater, aldus het ministerie.
Daarnaast zal er gesproken worden over de bijdrage van de NAM aan de kosten van de schadeafhandeling in Groningen. Er is een verschil van mening tussen de regering en de NAM over de hoogte van de bijdrage die het bedrijf moet leveren. Het Nederlands Arbitrage Instituut behandelt momenteel verzoeken van de NAM en zijn aandeelhouders voor een bindend advies over de financiële aspecten van het einde van de gaswinning uit het Groningenveld.
Het debat op 2 oktober 2024 belooft een belangrijke en informatieve bijeenkomst te worden waarbij verschillende aspecten van mijnbouw in Nederland zullen worden besproken. Het is een kans voor beleidsmakers, experts en belanghebbenden om hun standpunten te delen en te debatteren over de toekomst van mijnbouwactiviteiten in het land.