Exclusive Content:

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in...

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards,...

As the music industry continues to evolve and grow,...

Nadace Sorose opouští Maďarsko a přesouvá se do Německa kvůli tlaku premiéra Orbána | iROZHLAS

Nadace Open Society Foundation, založená americkým finančníkem maďarského původu George Sorosem, oznámila své rozhodnutí opustit Budapešť a přesunout své mezinárodní aktivity do Berlína. Důvodem pro tento krok je rostoucí represivní tlak ze strany maďarské vlády premiéra Viktora Orbána. Nadace však zdůraznila, že nadále bude podporovat občanské skupiny v Maďarsku, které se angažují v oblastech jako kultura, svoboda tisku, transparentnost, vzdělání a zdravotní péče.

Rozhodnutí Open Society Foundations přesunout své aktivity z Budapešti do Berlína přichází v době, kdy maďarská vláda připravuje další omezení pro nevládní organizace prostřednictvím balíčku zákonů nazvaného Stop Sorosovi. Šéf OSF Patrick Gaspard kritizoval Orbánovu vládu za znevažování práce nadace, překrucování jejího poslání a potlačování občanské společnosti. Gaspard označil postup maďarské vlády za bezprecedentní v historii Evropské unie a balík zákonů Stop Sorosovi za další krok ve snaze potlačit nezávislé organizace.

Maďarský premiér Viktor Orbán dlouhodobě kritizuje George Sorose a jeho nadaci, kterou označuje za nepřítele maďarského státu. Orbánova strana Fidesz nedávno zvítězila v parlamentních volbách a premiér chce využít svůj silný mandát k prosazení zákona Stop Sorosovi, který má omezit migraci. Vláda Orbána plánuje ještě více zpřísnit tento kontroverzní zákon, který má postihnout nevládní organizace nesouhlasící s vládní politikou v oblasti migrace.

George Soros, americký finančník a filantrop maďarského původu, je znám svými charitativními aktivitami a podporou lidských práv. Soros se stal bohatým díky burzovním spekulacím, ale svou pozornost a finanční prostředky věnuje také na podporu projektů v zemích třetího světa. Soros je také známý svým politickým angažmá, kdy podporoval opoziční hnutí v komunistických zemích střední Evropy, včetně Charty 77.

Celkově lze konstatovat, že rozhodnutí Nadace Open Society Foundation opustit Budapešť a přesunout své aktivity do Berlína je důsledkem rostoucího represivního tlaku ze strany maďarské vlády. Tento krok má zásadní dopady na občanskou společnost v Maďarsku a vyvolává otázky ohledně ochrany demokratických principů a práv občanů. George Soros a jeho nadace se tak stávají symbolem boje za svobodu a demokracii v době narůstajícího autoritářství v Evropě.

Latest

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow,...

Newsletter

Don't miss

Boyden Library to host blood pressure screening session in Around Town

The Bristol Norfolk Public Health Partners are hosting a...

Esade Executive Education: Open Programs

Choosing a country of residence is a significant decision...

Browns‘ Nick Chubb to Begin Season on PUP List, Expected to Miss First 4 Games

Daniel Oyefusi, a reporter for ESPN, is known for...

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone, with its fantastic combat system being a standout feature. The seamless blend of elements from...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your most valuable asset — your home. However, the cost of insuring your home has been...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow, staying informed about industry events is crucial for professionals looking to network, learn, and stay...