Exclusive Content:

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in...

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards,...

As the music industry continues to evolve and grow,...

Splav kot osnovna pravica v EU?

Zastava EU | (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)

Evropski parlament je nedavno sprejel predlog resolucije o vključitvi pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah. Ta poteza je sprožila burne reakcije in razprave med politiki, strokovnjaki ter verskimi in civilnimi skupinami po vsej Evropi. Čeprav to še ne pomeni, da bo do vpisa v listino tudi prišlo, je odločitev zdaj v rokah Sveta EU, ki zahteva soglasje vseh 27 članic. Vprašanje se zastavlja, ali bi se države, kot so Malta, Poljska, Madžarska in Italija, strinjale s tem korakom.

Predlog resolucije, ki ga je predlagala skupina Renew, je naletel na podporo 336 poslancev, medtem ko jih je bilo 136 proti. Med nasprotniki je bila tudi poslanka iz Evropske ljudske stranke Romana Tomc, ki je izrazila svoje nasprotovanje tako sami resoluciji kot tudi besedilu, ki se nanaša na pravico do splava. Poudarila je, da je zdravstvo in sociala v pristojnosti držav članic in da bi moralo tako ostati tudi v prihodnje.

Besedilo resolucije je bilo kritizirano zaradi vključevanja besedišča LGBT in teorije spola ter predpostavke, da lahko noseče postanejo vse osebe. To je sprožilo številne polemike in dvome o tem, ali je pravica do splava res temeljna pravica, kot jo zagovarja resolucija.

Moralni teolog dr. Roman Globokar je izpostavil stališče evropskih škofov, da splav nikoli ne more biti temeljna pravica. Poudaril je, da je pravica do življenja osnovna pravica, ki je podlaga vsem drugim človekovim pravicam. Cerkev se vedno zavzema za pravico do življenja najšibkejših in najbolj ranljivih oseb, vključno z nerojenimi otroki.

Škofje Evropske unije so v svoji izjavi opozorili, da Listina EU o temeljnih pravicah ne sme vključevati pravic, ki niso priznane ali ki razdvajajo. Poudarili so, da je način obravnave vprašanja splava zelo različen med državami članicami in da bi morala EU spoštovati različne kulture in tradicije ter nacionalne pristojnosti držav.

S sprejetjem resolucije v Evropskem parlamentu se bo pritisk na države z restriktivno zakonodajo o splavu, kot sta Malta in Poljska, še povečal. Poljski parlament trenutno razpravlja o liberalizaciji zakonodaje o splavu, kar je sprožilo različna mnenja in delitve med političnimi strankami.

V zaključku je jasno, da vprašanje pravice do splava ostaja eno najbolj kontroverznih in kompleksnih vprašanj v Evropi. Različna stališča, ideologije in verska prepričanja so pripeljala do globokih delitev in razprav o temeljnih pravicah posameznika. Prihodnost tega vprašanja ostaja negotova, saj se bo moral Svet EU odločiti glede vključitve pravice do splava v Listino EU, kar bo zahtevalo soglasje vseh članic.

Latest

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow,...

Newsletter

Don't miss

Fashion Trends for 2024: What to Keep an Eye On

Fashion enthusiasts, rejoice! Catwalk season is just around the...

Manga Book Festival at the shopping center in Brétigny-sur-Orge

Mangafans bør merke seg: kjøpesenteret Aushopping i Brétigny-sur-Orge arrangerer...

Top Pet Insurance Providers in New Jersey for 2024

Pet insurance is an essential investment for pet owners...

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone, with its fantastic combat system being a standout feature. The seamless blend of elements from...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your most valuable asset — your home. However, the cost of insuring your home has been...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow, staying informed about industry events is crucial for professionals looking to network, learn, and stay...