Exclusive Content:

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in...

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards,...

As the music industry continues to evolve and grow,...

Urgent need to restore Ireland’s neutrality and promote peace

Rat – američki vojnici na aerodromu Shannon, Irska

Mirovni aktivisti iz cijele zemlje okupit će se u nedjelju, 13. novembra, na aerodromu Shannon kako bi protestirali protiv nastavka američkog vojnog korištenja aerodroma. Ovaj događaj se održava dva dana nakon Dana primirja, koji je namijenjen obilježavanju završetka borbi u Prvom svjetskom ratu i odavanju počasti poginulima. Skrenut će pažnju na to koliko je malo mira danas u svijetu i kako sve veća podrška Irske militarizaciji eskalira globalnu nestabilnost.

Naoružane američke trupe svakodnevno prolaze kroz Shannon, uprkos činjenici da zemlja tvrdi da je neutralna. Edward Horgan iz Shannonwatcha ističe da je to kršenje međunarodnih zakona o neutralnosti i čini Irce saučesnicima u američkim ratnim zločinima i mučenju. Grupa protestuje na aerodromu svake druge nedjelje u mjesecu od 2008. godine, ali kažu da su ljudski i finansijski troškovi vojnih kretanja kroz Shannon sve veći.

Iako mnogi misle da Irska dobija financijsku korist od američkog vojnog korištenja aerodroma Shannon, istina je suprotna. Troškovi koje irski poreski obveznici imaju zbog vojnih aktivnosti na aerodromu mogli bi premašiti 100 miliona eura. Ovi troškovi uključuju naknade za kontrolu zračnog prometa, sigurnosne troškove i troškove procesuiranja mirovnih aktivista.

Međutim, finansijski troškovi su daleko manje značajni od troškova ljudskih života i patnji izazvanih ratovima koje su predvodile SAD na Bliskom istoku i u Africi, kao i troškova ekološke i infrastrukturne štete. Do 5 miliona ljudi je umrlo zbog ratnih razloga širom Bliskog istoka od prvog Zaljevskog rata 1991. godine.

Shannonwatch izražava zabrinutost da bi nuklearno oružje moglo biti korišteno u ratu, što bi imalo katastrofalne posljedice po čovječanstvo. Irska vlada nije iskoristila svoje članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a da spriječi ovu opasnost i umjesto toga promovira međunarodni mir i pravdu.

Većina Iraca podržava aktivnu irsku neutralnost, ali uzastopne irske vlade od 2001. godine nagrizale su irsku neutralnost i uključile Irsku u neopravdane ratove i vojne saveze. Shannonwatch poziva irski narod da povrati aktivnu neutralnost Irske zabranom korištenja Shannon i drugih irskih aerodroma i morskih luka od strane američkih, NATO-ovih i drugih stranih vojnih snaga.

U zaključku, Shannonwatch naglašava da je međunarodni mir danas jednako daleko od stvarnosti kao što je bio prije 100 godina. Pozivajući na aktivnu neutralnost i mir, mirovni aktivisti nastavljaju svoju borbu protiv militarizacije i ratnih zločina na aerodromu Shannon.

Latest

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone,...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow,...

Newsletter

Don't miss

Live Updates for Thursday’s Little League World Series Games

Goodlettsville Little League's Kevin Spain recently shared his thoughts...

Sara Duterte’s face is featured in her book ‚Isang Kaibigan‘

The recent controversy surrounding Vice President Sara Duterte's children's...

Next, Try These 8 Video Games

Arco is a game that offers something for everyone, with its fantastic combat system being a standout feature. The seamless blend of elements from...

The Typical Price of Homeowners Insurance in September 2024

Homeowners insurance is a crucial aspect of protecting your most valuable asset — your home. However, the cost of insuring your home has been...

Calendar of Music Industry Events: Festivals, Awards, and More

As the music industry continues to evolve and grow, staying informed about industry events is crucial for professionals looking to network, learn, and stay...